Рязък и сериозен ръст на случаите на скарлатина у нас. Най-засегнати са

...
Рязък и сериозен ръст на случаите на скарлатина у нас. Най-засегнати са
Коментари Харесай

Рязък и сериозен ръст на случаите на скарлатина у нас

Рязък и сериозен растеж на случаите на скарлатина у нас. Най-засегнати са децата на възраст сред 5 година и 10 година За това оповестяват лекари, родители и шефове на учебни заведения и детски градини.

Тенденцията се удостоверява и от лабораториите. От началото на годината в страната са регистрирани 2673 случая. За съпоставяне - за същия интервал на предходната година те са едвам 41. Това демонстрират данните на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Медиците изясняват скока с това, че ограничаващите антиковид ограничения са нарушили равнищата на имунитет. Здравните управляващи пък припомнят, че симптомите са температура, повръщане, болки в гърлото, ангина, присъщи обриви по кожата и лигавиците и левкоцитоза.

" Има голям скок - най-малко 100%. Тази година има извънредно доста нетипични форми - протичат или единствено с ангина, или единствено с обрив. Има и доста здрави деца, които са заразоносители. Затова се популяризира много бързо. Има класове с 30 деца, единствено седем не са носители “, изяснява педиатърът доктор Захаринка Гочева.

Притеснени родители се провеждат и заплащат на частна лаборатория да тества децата. " От бързия тест излязоха положителни четири деца, които бяха без признаци и те си останаха у дома за лекуване “, споделя Ивелина Кабакова, родител на дете в 1-ви клас.

Училищният фелдшер ни демонстрира листата с заболели, който води от години. " През образователната 2020/2021 имаме безусловно два случая, а през образователната 2022/2023 цялата рубрика е изпълнена – има 17 заболели деца. Позвъних в РЗИ да попитам има ли някаква опция да бъде приложена мярка - тестване. Отговорът беше безапелационен, че няма такова разписание, както в детските градини, по този начин и тук “, изяснява Десислава Ценова.

В отговор до bTV от здравното министерство споделят, че болните от скарлатина би трябвало да се самоизолират и лекуват в дома за 10 дни.

" Контактните деца от наранена група се поставят под здравно наблюдение за 7 дни и засегнатата група се слага под карантина в границите на детското заведение или учебно заведение за същия период “, са споделя в писмения отговор на отрасловото ведомство.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР